Посланикът на Дания посети Несебър
Секция: Туризъм
14 Юни 2019 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Дания посети Несебър

/КРОСС/ Вчера кметът на Несебър Николай Димитров посрещна Негово Превъзходителство посланика на Кралство Дания Сьорен Якобсен. На срещата в Старото кметство присъства и гл.инспектор Живко Даскаловначалник на РУ Несебър.

Срещата бе инициирана от г-н Якобсен и целеше заздравяване на добрите връзки на приятелство и сътрудничество между посолството на Дания и Община Несебър.

Г-н посланикът изрази своето възхищение от забележителното културно и археологическо наследство на Несебър, с което той и семейството му са се запознали през миналото лято.

Част от обсъдените по време на срещата въпроси касаеха организацията и мерките за сигурност, които общината е създала за посрещане на туристическия сезон. Между засегнатите теми бяха променените изисквания за таксиметровите превози, чрез което се цели повишаване на сигурността, медицинските центрове и условията им на работа с туристи. Кметът подчерта, че командированите полицаи вече са налице и техническите средства осигуряващи нормалната работа на полицията са в изправност.

Г-н Живко Даскалов уведоми госта, че вече трета поредна година се отчита спад на престъпността, като за миналото лято тя е била с тридесет процента по-ниска от предходната година. Той изрази увереност, че това е резултат от съвместните действия на общината и Районното управление на МВР.

В момента върви процедура, финансирана от Община Несебър за разширяване на видеонаблюдението в к.к Слънчев бряг. То ще се осъществява в над деветдесет точки на цялата територия на комплекса, като камери ще бъдат монтирани на най-уязвимите места. Гостът бе впечатлен от големия брой туристи- между 300 и 400 хиляди дневно във високия сезон.

Интерес за г-н Якобсен представляваше стремежът на Община Несебър да промотира алтернативни форми на туризъм. Всеки сезон общината предлага богата и разнообразна културна програма, която в комбинация с уникалното историческо и археологическо наследство на региона се превръща в цел на пътуването на много туристи.

Г-н Димитров сподели, че за осъществяване на тези планове, общината си партнира с министерството на културата и различни организации.

Напоследък ресорните общински звена работят по европейската програмата „Региони в растеж“, чрез която се очакват средства за рехабилитация, реставрация и консервация на паметници на културата на територията на древния град.

Общината работи последователно и упорито за повишаване на историческата и културна стойност на наследството на Несебър, което ще допринесе за по- високото качество на предлагания туристическия продукт.