Започва десетото издание на Ratio форум
Секция: Наука
14 Юни 2019 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва десетото издание на Ratio форум

/КРОСС/ Екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло и редица други научни разработки ще бъдат представени на десетото издание на форума Ratio този уикенд в Sofia Event Center, а по този повод в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова гостуват един от организаторите на събитието Василена Вълчанова от Ratio.bg и един от специалните гости на форума старши-физикът д-р Кери Бренър.

„Цялото електричество в България се равнява на 4 млрд. W, а с един пулс на нашите лазери количеството енергия е 1 трлн. W. Когато насочим лазерите към определена материя за секунди я загряваме до стотици градуси. Реакцията след това е много силен пулс от рентгенови лъчи и насочени частици. Използваме ги най-вече в рентгенова технология и лечението на рак“, споделя д-р Бренър.

За медицината технологията е важно да отбележим, че е в процес на разработка и ще отнеме между 10-15 години преди да видим екстремните лазери в реално приложение за медицината.

„Започваме с проф. Матю Коб, за да се опитаме да разберем къде са извънземните. След това проф. Шийна Крукшанг ще говори за човешкия микробиом и връзката между всичките 38 млн. бактерии, които живеят вътре в нас. Следва дискусионен панел за съзнанието, Аза и какви са различните влияния, които променят начина на работа на нашия ум“, разказва за програмата Вълчанова.

Форумът традиционно предизвиква сериозен интерес у нас.