Регулирането на къмпингуването в защитените зони е закъсняло с 10 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2019 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регулирането на къмпингуването в защитените зони е закъсняло с 10 години

/КРОСС/ Законът за устройство на територията е приет от 2001 г., а законът за устройство на черноморското крайбрежие влезе в сила през 2008 г. Регулирането на зоните за къмпинг в защитените територии е много закъсняло, отбелязва доц. д-р Косьо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“ в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по повод новите промени в закона за къмпингуващите.

„Налице е едно тежко изоставане в устройственото планиране. В момента доработваме по-голямата част от общите устройствени планове на общините, които трябваше да са готови преди едно десетилетие. Днес възниква този конфликт, който до известна степен е буря в чаша вода. Трябва да се регулира по какъв начин ще се къмпингува в защитените зони“.

Законодателството има право да налага все по-строги рестрикции, защото страната ни разполага с ограничен ресурс от плажна ивица в размер на 90-92 км., казва още доцентът.

Един от проблемите на протестиращите в защита на правото за свободно къмпингуване е, че не се налага достатъчно строг контрол върху строителството на плажната ивица, а вместо това се засягат техните права върху природата. По този повод доц. д-р Стойчевказва, че е грешка да се спре напълно строежа на хотели в летните ни курорти, а такава забрана трябва да има само за първа линия към морето.