Росен Желязков: Затвърждаваме активната си роля в регионалната киберсигурност
Секция: Технологии
14 Юни 2019 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Затвърждаваме активната си роля в регионалната киберсигурност

/КРОСС/ С активната си роля на организатор на международни инициативи, България извоюва привилегията да бъде домакин на едно от найзначимите събития за Европа през 2020 г. – Регионалният форум за киберсигурност. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред участниците в Световното годишно заседание на Съвета на директорите на Световната федерация на консулите, което се провежда в София. По думите му, предстоящото събитие укрепва имиджа на страната ни като силно ангажирана с изграждането на устойчива кибернетична среда.

„България работи за създаване на екосистема за киберсигурност и развитие на цялостна визия. Този подход ще насърчи доверието между предприятията и гражданите и може да се справи с фрагментацията между страните и регионите“, заяви министърът.

Министър Росен Желязков прогнозира, че до 2020 г. се очаква броят на свързаните устройства да достигне десетки милиарди. „Нашата цел е да насърчим използването на цифрови услуги, за да преодолеем цифровото разделение. В същото време, киберсигурността е от критично значение, защото съвременните системи могат да бъдат сериозно засегнати от инциденти, като технически неизправности и вируси“, каза още той.

Министър Желязков припомни, че държавата е направила значителни инвестиции в съвременна оптична инфраструктура. Над 7000 км опорна мрежа се използват от държавната администрация, за да се предоставят сигурни и иновативни електронни услуги. Целта е към 2025 г. всички училища, транспортни центрове и основни доставчици на обществени услуги, както и цифрово интензивни предприятия, да могат да ползват интернет със скорост един GB в секунда. В допълнение, всички домакинства, следва да имат достъп до мрежи, които осигуряват скорост най-малко 100 Mbps. Основните пътища и железопътни линии трябва да имат непрекъснато 5G безжично широколентово покритие, като се започне с предоставянето на тази услуга в поне един голям град във всяка страна членка на ЕС до 2020 г. Пред участниците във форума, министър Росен Желязков представи и приоритетите в транспортната инфраструктура в България. Той подчерта, че страната ни работи съвместно със съседните държави при реализирането на редица инфраструктурни проекти, което е в синхрон с развитието на Трансевропейската транспортна мрежа.