Суперизригване на Слънцето може да има през следващите 100 години
Секция: Наука
14 Юни 2019 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Суперизригване на Слънцето може да има през следващите 100 години

/КРОСС/ Астрономи от университета на Колорадо в Боулдър заключиха, че през следващите 100 години може да има слънчево суперизригване, свързано с отделяне на енергия, която е 1000 пъти по-мощна от тази при обичайните изригвания на светилото, съобщи Сайънс алърт.

Подобни изригвания са характерни за младите звезди. Смяташе се, че е невъзможно да имасуперизригване в Слънчевата система.

Астрономите са анализирани данни, получени от космическите телескопи "Кеплер" и "Гая", както и от наземната обсерватория "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Те констатирали, че суперизригвания е имало на 43 подобни на Слънцето звезди.

При младите звезди отделяне на енергия се регистрира веднъж седмично, а при по-старите звезди - веднъж на няколко хиляди години. Засега обаче няма по-точна информация за силата на потенциалното изригване и за влиянието му върху Земята.

По мнението на учените, катастрофическият феномен ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.