Теч на бензин от нефтопровод в Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2019 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теч на бензин от нефтопровод в Бургас

/КРОСС/ За разлив на петролни продукти край квартал "Долно езерово" в Бургассъобщиха от РИОСВ-Бургас.

Директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова съобщи за news.bg, че става въпрос за теч на нискооктанов бензин от тръбопровод на "Лукойл", като подаването незабавно е било преустановено.

Сигналът за разлива е постъпил рано тази сутрин. Тежка техника е пристигнала на мястото, за да се погрижи за почистването. 

По данни на регионалната инспекция по околната среда и водите разливът вече е локализиран. По тази причина те уверяват, че засега няма опасност от екологична катастрофа. Взети са проби за физико-химичен анализ, като резултатите ще станат ясни в понеделник. Следят се и станциите за атмосферен въздух, но не са отчетени отклонения от показателите.

От РИОСВ-Бургас увериха, че езерото Вая, което се намира в близост, не е засегнато.

Те посочиха, че в подадения от "Лукойл" рапорт се твърди, че подозренията са за криминален пробив, който е при 99% от всички подобни разливи.

Припомняме, през юни 2015 г. в района бяха разлети близо 40 тона бензин при опити за незаконен достъп до горивото на тръбопровода. Заради разлива от Министерството на околната среда и водите наложиха 100 000 лева глоба на "Лукойл Нефтохим".