Неподозираните лечебни свойства на хряна
Секция: Здраве
14 Юни 2019 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неподозираните лечебни свойства на хряна

/КРОСС/ Наричат хряна градински пеницилин, защото се използва за лечение на много заболявания. В него има големи количества калий и калций, а високото му съдържание на витамин С е съизмеримо с това на лимона. Сред богатството от съставки влиза и йод.

Хрянът е многогодишно студоустойчиво тревисто растение, което достига височина до 1,5 м. Има едри листа (дълги 10–30 см) и бели цветове, от които впоследствие се раждат малки кръгли плодове. Цъфти от май до август и се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват.

Той произхожда от Югоизточна Европа и Западна Азия. Египтяните са го използвали преди 1500 г., бил е познат и на древните гърци и римляни, които го ползвали против болки в гръбнака, а също и като афродизиак.

Според древно поверие в Елзас, Франция, ако носиш корен от хрян в кесията си, тя ще започне да се пълни и никога няма да остане празна.

В продължение на векове буквално всяка част от хряна се използвала с медицински цели за лечение на възпаления, ставни болки, при отсъствие на апетит и дори за премахване на пигментни петна. Чаят от корена му е бил употребяван като отхрачващо средство, а запарката на цветовете от растението се е ползвала като средство против простудни заболявания. Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него.

Хрянът е изключително богат на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, желязо и много други важни елементи. Той подобрява храносмилането, регулира кръвното налягане, засилва имунната система и пази от настинки, помага срещу ревматизъм и успокоява ухапванията от насекоми, а също така има прочистващи и стимулиращи качества.

Хрянът е една от най-често добавяните подправки към рибни и месни ястия, салати, супи, сосове.