Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми
Секция: Технологии
15 Юни 2019 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зависимостта към телефона може да доведе до психични проблеми

/КРОСС/ „Статистиката показва, че човек си гледа телефона 160 пъти на ден поне, средно. Това създава психологически проблеми, в някои случаи и психиатрични“, това посочи пред БНР Борис Ангелов, председател на Сдружение „Екопрограма“ и един от организаторите на днешния форум по проекта „Спортът е свобода“ с тревожна тема за опасните зависимости.

„Миналата година направихме кампания, която се наричаше „Няма добра дрога“. Тази година решихме да разширим темата с много други зависимости, за които по-малко се говори. Най-актуалната зависимост е тази от интернет, от социалните мрежи и от дигиталните устройства. Зависимостта от храна /емоционалното хранене/ също – в България това изобщо не се изследва. То обхваща много хора и обикновено се отключва от ниска самооценка, от отчаяние по някаква тема и се достига до съзнателно преяждане, особено с вредни храни. Оттам се стига до ударно отслабване, булимия, анорексия и т.н.“, обясни Ангелов в предаването „Преди всички“.

Според Борис Ангелов това са теми, по които много малко се говори и това е голям минус за българското образование:

„От много години се говори за т.нар. „гражданско образование“, но почти нищо не се прави и няма видими резултати“.

Над 60% от фалшивите новини са свързани със здравето, подчерта още Борис Ангелов и добави, че именно към това трябва да се наблегне при учениците – да могат да разпознават информацията.