Старото правителство на Молдова отстъпи властта на ново
Секция: СВЯТ
15 Юни 2019 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старото правителство на Молдова отстъпи властта на ново

/КРОСС/ Демократическата партия в Молдова обяви, че напуска правителството и сдава властта на нова коалиция, която получи подкрепата на САЩ, ЕС и Русия, предаде АФП.

В продължение на почти седмица кабинетът на премиера Павел Филип отказваше да го стори с мотива, че новата управляваща коалиция е просрочила законовия срок.

Бедната бивша съветска република, намираща се между Румъния и Украйна, е в политическа криза от февруари, когато изборите не излъчиха ясен победител.

В края на миналата седмица парламентът одобри правителство, договорено от изненадваща коалиция – проевропейската партия АКУМ и проруската Социалистическа партия. Целта им бе за свалят от власт Демократическата партия, водена от олигарха Владимир Плахотнюк.

Но Конституционният съд обяви, че срокът за формиране на правителство е просрочен, като отстрани от длъжност проруския президент Игор Додон, а назначеният временно на поста Павел Филип подписа указ за разпускане на парламента и предсрочни избори през септември.

Последваха дни на двувластие и взаимни обвинения в узурпиране на властта. Като в този период Русия, членки на ЕС и САЩ подкрепиха новото правителство.

„Имам послание за целия свят. Молдова е най-накрая свободна“, обяви премиерът и лидер на АКУМ Мая Санду.

Часове по-рано премиерът Павел Филип и вторият човек в Демократическата партия Владимир Чеботари обявиха, че правителството им ще подаде оставка.

Междувременно президентът Игор Додон анулира указа за разпускане на парламента и предсрочни избори.