Мегастачка в Бразилия: 45 млн. души на протест срещу пенсионната реформа
Секция: СВЯТ
15 Юни 2019 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мегастачка в Бразилия: 45 млн. души на протест срещу пенсионната реформа

/КРОСС/ Обща стачка се проведе в Бразилия срещу пенсионната реформа вчера - деня, в който бе открит футболният турнир Копа Америка, на който страната е домакин, предаде Франс прес.

Местни медии съобщиха за демонстрации в близо 200 града във всичките 27 бразилски щата. По данни на синдикатите са стачкували 45 милиона души в 300 града.

В резултат на общата стачка в Бразилия бяха блокирани пътища и се стигна до смущения в транспорта.

Повечето демонстрации протекоха спокойно. 14 човека обаче бяха задържани за нарушаване на обществения ред в мегаполиса Сао Пауло.

Снощи местно време в най-многолюдния бразилски град се игра мачът на откриването на футболния турнир Копа Америка, в който домакините от Бразилия победиха Боливия с 3:0.

Това е първата стачка от такъв мащаб в Бразилия, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на тази година.

Администрацията на Болсонаро иска да повиши възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете и до 62 години за жените, както и да увеличи вноските.

Пенсионната реформа е ключова част от либералната икономическа политика на екипа на Болсонаро. Министърът на икономиката Пауло Гедес предупреди, че ще се стигне до катастрофа, ако не бъде реформирана системата, дефицитът в която е достигнал 83 милиарда евро (5,5 процента от брутния вътрешен продукт) в края на миналата година, при това на фона на застаряването на населението.