Илияна Йотова: В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството
Секция: КУЛТУРА
15 Юни 2019 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството

/КРОСС/ В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда във Варна. 

„Това са хора, които дават всичко от себе си и са на мястото на събитието – земетресение, наводнение, природна катастрофа, в помощ на възрастните, това е нашето всекидневие и час по скоро е добре да има такъв закон. Много хора ми се оплакаха при откриването на фестивала, че когато участват в някакъв природен катаклизъм, както беше наводнението във Варна преди години, след това техните работодателите дори не им отчитат дните като работни. Има и случаи, в които хората са уволнявани и отстранявани от работата, защото не са дошли на работното си място, а са отишли като доброволци да помагат на другите. Това е абсолютно недопустимо, но се използва липсата на закон в това отношение“, обясни вицепрезидентът. 

18-ият Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който бе открит от Илияна Йотова, продължава до 17 юни. Организатори на фестивала са Българският червен кръст и Медицинският университет – Варна. Тази година той се провежда под мотото „Агресия – хуманизъм – кино“. 

Освен прожекциите на състезаващите се игрални и документални филми от цял свят в програмата на фестивала е включен и Дискусионен форум по темата с участието на проф. Иво Христов, доц. д-р Харалан Александров, Соломон Паси, Татяна Дончева, журналистите Анна Заркова и Емил Спахийски. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова допълни, че интересът към фестивала е сериозен. 

„Във фестивала участват филми от много страни. Предварителните участници са били 3 000, но до излъчване са допуснати малко повече от 200 филма. Във Варна имаше делегация от 18 страни. Важното в тези филми е, че там, където е трагедията, има героизъм на обикновените хора. Където животът се сблъсква със смъртта на много невинни хора, има изцеление, има оцеляване, възкресение и много човещина. Тези филми трябва да стигнат до колкото се може повече публика от цялата страна. Филмите показват, че не сме загубили човешкото в себе си и това е най-важното“, каза още Илияна Йотова.