Илияна Йотова поздрави Самоковската гимназия „Константин Фотинов“ за 125-годишнината ѝ
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2019 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова поздрави Самоковската гимназия „Константин Фотинов“ за 125-годишнината ѝ

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова бе официален гост на честването на 125-ата годишнина от създаването на Самоковската гимназия „Константин Фотинов“. „Не са много училищата в България с такава славна история. Преди 125 години възрожденци с любов, патриотизъм и мисъл за просвещението на българския народ, превръщат Самоков в център на просвещението. Те не са останали само в книгите, има ги и днес. Съвременните възрожденци са учителите“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

„Много ви дължи българското общество. Често пъти трудът ви не е оценяван. Признанието не се измерва само с финанси. Трябва друг поглед на обществото към учителското дело“. С тези думи Илияна Йотова се обърна към учителите, като подчерта, че тяхната задача става все по-трудна. „Трябва да се борите с много предизвикателства, докато изграждате личности. Срещу вас са силната конкуренция на интернет, изобилието от информация, фалшивите новини, най-страшното – фалшивите ценности“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че гимназия „Константин Фотинов“ 125 години ражда не само добри професионалисти и учени хора, но преди всичко истински българи и силни личности с критичен поглед към живота.

„Ние, родителите, трябва да бъдем съюзници на българския учител особено сега, когато агресията залива класните стаи, децата ни са все по-отчуждени и общуват помежду си чрез електронните устройства и по-малко с душите си“, изтъкна Илияна Йотова.

На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат горди българи и никога да не ги напуска възрожденският дух, който още витае по коридорите на гимназията.