Кандидат-студентите в СУ пишат за Софроний Врачански и българската държава при Санстефанския договор
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Юни 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кандидат-студентите в СУ пишат за Софроний Врачански и българската държава при Санстефанския договор

/КРОСС/ В 09:00 ч. в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна изпитът по история на България. Кандидат-студент изтегли вариант 1 на теста и двете теми, по които пишат явилите се на изпита: "Софроний Врачански - книжовна и политическа дейност" и "Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция". Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 804, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова е приветствала кандидат-студентите и е изразила надежда да работят спокойно и уверено, защото прочетеното, премисленото и наученото ще им помогнат в днешния ден да работят така, че да получат отлични резултати и да станат студенти на СУ в избраната от тях специалност.
 
Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев е пожелал успех на кандидатите.
 
Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са: "Философия"; "Социология"; "Политология"; "Публична администрация"; "Културология"; "Библиотечно-информационни науки"; "Публични информационни системи"; "Философия" /на английски език"; "История"; "Археология"; "Етнология и културна антропология"; "История и география"; "Архивистика и документалистика"; "История и геополитика на Балканите"; "История и философия"; "Хебраистика"; "Педагогика"; "Социални дейности"; "Неформално образование"; "Предучилищна и начална училищна педагогика"; "Социална педагогика"; "Специална педагогика"; "Логопедия"; "Физическо възпитание и спорт".
 
С изпит по история на България и с изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалността "Право", а с изпит по история на България и с изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език /по избор/ за специалностите "Международни отношения" и "Регионално развитие и политика".

С успешно издържани изпити по история на България и с изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалността "Европеистика".
 
С успешно положени изпити по история на България и по английски или френски език /по избор/ кандидатите могат да запишат специалността "История и чужд език".