Франсис Форд Копола ще получи награда "Люмиер"
Секция: КУЛТУРА
15 Юни 2019 20:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франсис Форд Копола ще получи награда "Люмиер"

/КРОСС/ Наградата "Люмиер" за 2019 г. ще бъде връчена на американския режисьор Франсис Форд Копола в рамките на 11-ия фестивал "Люмиер" от 12 до 20 октомври в Лион, Франция, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес.

"Франсис Форд Копола често е заявявал, че не желае повече отличия, но този път се съгласи да получи наградата", поясни директорът на фестивала Тиери Фремо.

Фестивалът "Люмиер" се провежда от 2009 г. и е смятан за най-големия форум за класически филми в света.

Осемдесетгодишният режисьор на трилогията "Кръстникът", четирикратен носител на "Оскар" и двоен на "Златна палма" в Кан поема щафетата от актрисата Джейн Фонда, която миналата година получи награда "Люмиер". Отличието се връчва на известни личности в света на седмото изкуство за цялостната им кариера.

След големия успех на филмите си "Апокалипсис сега" и "Разговорът", Франсис Форд Копола се оттегли за десетилетие от киното, но през 2007 г. отново застана зад камерата, за да заснеме "Младост без младост". По-късно той засне филмите "Тетро" и "Между".

Реставрирани копия на негови филми ще бъдат прожектирани на фестивала.

Ще бъдат почетени също френските актьори Даниел Отьой и Марина Влади, южнокорейският режисьор и носител на "Златна палма" в Кан Бон Джун-хо и британският режисьор Кен Лоуч.

Миналата година фестивалът "Люмиер" събра 185 000 посетители.