Опасност! Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона
Секция: СВЯТ
16 Юни 2019 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасност! Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона

/КРОСС/ Службите предупреждават британците за възможна атака срещу катедралата в Барселона, пише британският вестник Daily Star. Испанската полиция се мобилизира за охраната на туристически горещи точки в опит да предостави допълнителна степен на защита на фона на заплахите от "Ислямска държава". 

Още 40 хиляди полицаи са разположени в горещи туристически точки като част от операция "Лято", стартирана от испанското вътрешно министерство. Те ще бъдат позиционирани в ключови туристически обекти, включително гари, хотели, ресторанти и плажове до края на пиковия сезон. 

Целта на операция "Лято" е да "предприеме адекватни действия за получаване на информация с цел предотвратяване на терористични актове", като същевременно "засили мерките за сигурност на събития и места, които ще привлекат голям брой хора". В същото време полицията е повишила нивото на риск от тероризъм до ниво "четири от пет възможни". 

Британското външно министерство предупреди, че терористичните атаки в Испания са "вероятни". В предупреждението се казва: "Терористите вероятно ще се опитат да извършат нападения в Испания. 

Атаките могат да бъдат безразборни, включително на места, посещавани от чужденци. Испанските власти предприемат мерки за защита на посетителите, но трябва да бъдете бдителни и да следвате указанията на местните власти." 

Джихадистката групировка "Ал-Мунтасир" е отправила три заплахи за Барселона през изминалия месец чрез различни акаунти в социалната мрежа "Туитър", се съобщава от британското външно министерство. 

За последната заплаха джихадистите са използвали снимка на емблематичната катедрала Саграда Фамилия в Барселона. Местната каталунска полиция е публикувала изявление с молба към обществеността да споделя в социалните медии, къде са разположени анти-терористични контролни пунктове. 

"Ал-Мунтасир" са отправили заплахи и за други части на Испания, включително за северната баска провинция. 

В изявление на каталунската полиция се казва: "Ще видите увеличаване на контрола на събитията и полицейските патрули, използващи големи оръжия." 

Барселона беше обект на терористично нападение през август 2017 г., при което са убити общо 16 души и са ранени 130 души, когато камион се вряза в пешеходна улица.