Защо не всеки плод доузрява вкъщи?
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Юни 2019 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо не всеки плод доузрява вкъщи?

/КРОСС/ Купувате го зелен и твърд - и след няколко дни у дома той вече е жълт, сладък и поомекнал: бананът е един от плодовете, които доузряват вкъщи без никакви грижи. Така постъпват и ябълките, крушите, доматите.

Не всички плодове и зеленчуци обаче са толкова добри към стопаните си.

Не очаквайте от цитрусови, краставици и къпини, боровинки и подобни да станат по-сладки и ароматни - те само ще се сбръчкат. Защо?

Важна роля в разделението на доузряващи и недоузряващи видове играе растителният хормон етилен, който е в газообразно състояние и предизвиква при някои култури процес на стареене или на зреене. Как да разпознаем кои какви са?

Тези, които след откъсването си зреят още, сами произвеждат този хормон, изхвърлят го и наоколо си и така "управляват" както собственото си зреене, така и това на близките плодове. При други обаче етиленът води само до стареене - което не е приятно за никоя фруктиера.

Затова внимавайте при съхраняването на едно и също място на плодове и зеленчуци. Домати, ябълки и банани могат да развалят останалите ви запаси с етилена, който отделят. Но има и добра страна - ако сте взели твърдо авокадо или киви, просто го увийте във вестник заедно с ябълка или банан - и то ще доузрее и омекне много бързо.