Пет причини да ядем диня
Секция: Здраве
16 Юни 2019 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет причини да ядем диня

/КРОСС/ Големите сочни резени диня са неизменна част от лятната трапеза - освен, че е идеална за похапване в най-горещите дни, динята е и много полезна за здравето, напомнят изследвания, цитирани от National Geographic.

1. Успокоява претоварените мускули

Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от диня преди тежка тренировка помага за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Участниците в изследването получили по 500 мл - веднъж натурален сок от диня, веднъж сок от диня, обогатен с допълнителен цитрулин и трети път плацебо напитка - един час преди тренировки. Естественият сок от диня се оказал също толкова ефективен, колкото и обогатеният. Освен това учените установили, че чревните клетки абсорбират повече цитрулин от динята, отколкото от добавките, съдържащи цитрулин - особено когато сокът не е пастьоризиран.

2. Полезна е за сърцето

Сърдечносъдовото здраве при жени след менопаузата се е подобрило, след като в продължение на 6 седмици са приемали екстракт от диня под формата на хранителни добавки, съдържащи цитрулин и аргинин - това сочи изследване, публикувано в началото на годината от Артуро Фигероа, физиолог от Държавния университет във Флорида. В друго проучване той демонстрира, че същите добавки облекчават високото кръвно налягане при хора на средна възраст с наднормено тегло.

3. "Естествена Виагра"

Подобрената циркулация може да бъде от полза не само за сърцето, както посочва д-р Бхуми Патил, още един учен, посветил вниманието си на динята. Според него заради съдоразширяващите си свойства динята може да се окаже полезна при проблеми с ерекцията, и дори увеличава либидото. Но най-вероятно трябва да изядете огромно количество, за да постигнете желания ефект - а яденето на много диня има неприятни странични ефекти - динята е известна като естествен диуретик.

4. Богата на витамини и минерали, бедна на калории

Може да се предположи, че динята има ниска хранителна стойност - 90% от нея е вода. Но само в 300 мл динен сок се съдържа около една трета от препоръчителната дневна доза витамин С и витамин А, както и скромно количество калий (9 процента от дневния прием).

5. Може дори да се бори с рака

Динята е сред най-добрите хранителни източници на ликопен - антиоксидант, които е свързан както с превенцията, така и с лечението на рак на простатата, макар че учените все още изследват детайлите на тази взаимовръзка.