Оперната дива Елина Гаранча с първа гала в София
Секция: КУЛТУРА
16 Юни 2019 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оперната дива Елина Гаранча с първа гала в София

/КРОСС/ Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателката  на уникален тембър и чувствен глас, ще пее  в зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийската филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон.

За почитателите на класическата музика събитието с участието на звезда от ранга на Гаранча е истински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на "Самсон и Далила", диригент Яник Незе-Сеген.  Красивата визия, изключителната техника и искреност на  изпълненията ѝ осигуряват чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в различни гала вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и услужлив глас на певицата позволява тя да изпълнява и най-сложния репертоар с лекота и изящество, излъчвайки абсолютна женственост и оставяйки публиката без дъх.

В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Мария Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира заедно, както ще се случи  и на сцената на Зала 1 на НДК на 23 септември.

Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Тя печели международния конкурс за певци "Мириам Хелин" през 1999 година, а през 2001 година е финалист в престижния "BBC Cardiff Singer of the World Competition".

Гаранча започва професионалната си кариера през 1999 година като гостуващ артист  в Щатсопера Майнинген, където изпълнява  много главни роли. След това тя става чест гост на операта във Франкфурт.

За кратко време Елина се утвържава като една от най-големите оперни звезди в света с участието си в главните роли на много престижни оперни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплъщения.

През септември 2005 година Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (DG). Нейният първи самостоятелен звукозапис "Aria Cantilena" е издаден през март 2007 г., а  отзвукът от него е изцяло положителен.  Албумите ѝ също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те й носят ECHO Klassik award - за "Romantique"  през 2012 и за "Meditation" през 2015.  

Последният албум на Елина Гаранча "Revive" беше издаден в края на 2016 г. и единодушно похвален от критиката: "вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество (The Telegraph).

Последните новости около Елина Гаранча включват положителните отзиви след дебюта ѝ в в ролята на принцеса Еболи в новата продукция на "Дон Карлос" на Националната опера - Париж и ролята ѝ на Далила в продукцията на Виенската Щатсопера "Самсон и Далила". Наскоро излезе DVD с изпълнението ѝ в операта "Фаворитката" на сцената на Баварската опера в Мюнхен. Тя участва и в продукцията на Метрополитън опера "Кавалерът на розата", която се излъчи на живо от Ню Йорк в киносалоните по цял свят.

Гаранча е носител на много награди, сред които  "Певица на годината" на наградите МИДЕМ за класическа музика в Кан и "Певица на година" на престижните награди ECHO Klassik (2007),  "Вокалист на годината" на специализираното издание "Musical America" през 2010г.

Сред забележителните ѝ участия в гала концерти и рецитали е изпълнението й във вердиевия "Реквием"  в Ла Скала - Милано с диригент Даниел Баренбойм  и с участието на Аня Хартерос, Йонас Кауфман, Рене Папе, който е издаден на CD/DVD от Decca.

През май 2013 година Виенската оперна удостоява Елина Гаранча с почетната титла "Камерзингерин", с която се награждават изключителни оперни гласове. Елина е един от най-младите носители на наградата, почетена заради отдадеността й на Виенската Щатсопера, нейните над хиляда и четирисет изпълнения и 11 оперни роли на сцената на Операта от дебюта й през 2003 г.

Понастоящем Карел Марк Чичон е главен диригент и артистичен директор на филхармоничния оркестър на Гран Канария. Преди  това в продължение на 6 години е главен диригент на филхармоничния оркестър на Дойче радио. Британският диригент е възпитаник на Кралската музикална академия и Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

През 2016 г. Карел е избран за "Приятел на Кралската музикална академия" в Лондон, като признание за професионалните му постижения.

Карел дирижира в Метрополитън опера - Ню Йорк, Виенската  Щатсопера, Дойче Опера в Берлин, Баварската опера в Мюнхен, Римския оперен театър, Teatro Comunale в Болоня и др. През годините Чичон застава пред Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, Лондонския симфоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Холандския филхармоничен радиооркестър, Виенския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Токио, Филхармоничния оркестър на Монте Карло, Руската национална опера и др.

В началото на 2016 година Карел направи своя  високо оценен дебют в Метрополитън Опера - Ню Йорк с "Мадам Бътерфлай", който беше излъчен на живо, в HD  формат, в над 2000 киносалона в 66 страни в целия свят.

Карел редовно участва в звукозаписи на Deutsche Grammophon, като наскоро записа още два компакт диска за известния лейбъл.

Концертът на оперната прима Елина Гаранча ще е поредното предизвикателство, с което националния ни филхаромничен оркестър ще докаже професионализма си и световното си ниво. Само преди няколко месеца, отново по покана на Софийска филхармония, гостува легендарното сопрано Анджела Георгиу, която остана впечатлена от българския диригент Найден Тодоров, филхармониците ни и топлото просрещане на българската публика.  

Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, Зала България  и в мрежата на Eventim, цените са от 40 до 150 лв.