Италианска църква, вградена в скала
Секция: Туризъм
16 Юни 2019 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италианска църква, вградена в скала

/КРОСС/ Сгушено в скала в северна Италия, светилището "Мадона дела Корона" е спиращо дъха със своята величественост, и сякаш призовава човека да отиде по-близо до Бог, за да изпита Божествената хармония на Природата.

Църквата е разположена близо до езерото Гарда на връх Балдо, и отстрани изглежда като че ли "плава" във въздуха. Относителната недостъпност на мястото е всъщност спасителна благодат, то да запази своята автентичност.

Първоначално тук възникнала обител, където свети мъже се събирали за мълчаливо съзерцание. По-късно, през 1530 г., започнал строежът на църквата и тя непрекъснато била разширявана през 19-и век. Фактически, фасадата в готически стил, каквато я виждаме днес, е резултат от реконструкция, проведена през 1899 г.

Въпреки че църквата била доста добре запазена, с времето, признаците на износване започнали осезателно да се проявяват. В края на 70-те години на миналия век били съборени част от по-амортизираните части на сградата, и след това - отново възстановени. След завършването на реставрацията през 1988 г., папа Йоан Павел II посетил светилището.

Сега "Мадона дела Корона" е място за поклонение, което привлича посетители от цял ​​свят, които търсят уединение. До църквата се стига пеша по две пътеки. Оригиналният път е дълъг набор от стъпала, започващи от от близкия град Брентино, и нагоре към върха на планината.

През 20-те години на миналия век бил прокаран и асфалтиран пешеходен път, опасан с 14 бронзови статуи, които насочват поклонниците към църквата.