Принц Салман: Иран е отговорен за атаката, но не искаме война
Секция: СВЯТ
16 Юни 2019 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Принц Салман: Иран е отговорен за атаката, но не искаме война

/КРОСС/ Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман за първи път говори публично от извършването на втората атака срещу петролни танкери в Оманския залив по-рано тази седмица. Салман обвини Иран и се закани, че монархията "няма да се поколебае да се разправи с всяка заплаха" за саудитските интереси, съобщават АФП и "Гардиън".

В интервю за панарабския всекидневник Asharq al-Awsat принцът заяви: "Не искаме война в региона...Но няма да се поколебаем да се разправим с всяка заплаха за нашия народ, нашия суверенитет, нашата териториална цялост и нашите интереси".

"Иранският режим не уважи присъствието на японския премиер като гост в Техеран и отговори на дипломатическите му усилия с атака срещу два танкера, от които единият беше японски", отбеляза принц Салман.

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих призова за "бърз и решителен" отговор на заплахите срещу енергийните доставки след "терористичните атаки" в четвъртък.

В четвъртък бяха атакувани два танкера в Оманския залив, докато премиерът на Япония Шиндзо Абе провеждаше разговори с иранските лидери в Техеран. Това е втората атака за месец в региона.

САЩ обвиняват Иран за двете атаки, а Ислямската република категорично отрича да е замесена. Саудитска Арабия стои твърдо зад САЩ в обвиненията.

Вчера външният министър на Обединените арабски емирства призова световните сили да "подсигурят международното корабоплаване и достъпа до енергия".