Мистериозна смърт на туристи в Доминиканската република
Секция: Туризъм
17 Юни 2019 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мистериозна смърт на туристи в Доминиканската република

/КРОСС/ Шестима привидно здрави американски туристи внезапно починали в хотелските си стаи по време на почивка в Доминиканската република. Други пък се разболели сериозно след ваканцията си там. Това се случва през последната една година в държавата в Карибския регион, пише Yahoo News.

Първите трима души, чиито смъртни случаи са били потвърдени, са пристигнали на 25 май м.г. в Сан Педро де Макорис, морски курорт в южната част на карибската държава. Според доминиканската прокуратура причината за смъртта им е дихателна недостатъчност и белодробен оток.

И хората започнаха да разказват
Новината за мистериозните смъртни случаи бързо се разпространила и все повече хора започват да споделят пред различни медии, че техни близки за починали в Доминиканската република при странни обстоятелства в последната година.

Застрахователният агент Барбара Коркорън разказва, че нейният напълно здрав брат е починал в курортно селище в ДР през април, като се предполага, че причината е сърдечен удар.

Миранда Шауп-Вернер, на 41 г., резервирала стая със съпруга си в хотел "Luxury Bahia Principe Bouganville" в Сан Педро де Макорис. Тя изгубила съзнание в деня на пристигането си, след като излязла на балкона. Жената не е могла да бъде събудена от съпруга си или от медицинския персонал на хотела и е починала.

Синтия Дей (49) и Едуард Холмс (63 г.) са отседнали в съседния хотел в същия курорт, "Grand Bahia Principe La Romana". Двойката от Мериленд била намерена мъртва на 30 май в стаята си от персонала на хотела.
Новината за смъртните случаи привлече вниманието и към по-ранни смъртни случаи на американски туристи на островни курорти, които не са добили публичност по това време - някои вече със заподозрени - които може би са част от една схема.

Сестрата на Ивет Моник Шорт заявила по телевизията във Филаделфия, че 51-годишната й сестра е починала миналия юни в "Bahia Princip", след като е пила от минибара в стаята си.

Два други смъртни случая, които наскоро излязоха на светло, са се случили преди повече от година в "Hard Rock Hotel and Casino" в курортния град Пунта Кана.

Робърт Уолъс, 67-годишен гражданин на Калифорния, умира там на 14 април, след като пие скоч от минибара си и се разболява, съобщава племенницата му Клои Арнолд.

"Той започна да се чувства много болен, имаше кръв в урината и изпражненията си малко след това", казва тя.
45-годишният Дейвид Харисън е починал в същия "Hard Rock Hotel and Casino" през юли 2018 г. Неговата вдовица, Доун Маккой, първоначално приема, че той е починал от инфаркт, както й е казано, но сега го оспорва.

"Когато всички тези хора започнаха да умират, аз си помислих: Как всички тези хора могат да умрат по същата причина като Дейвид", каза тя пред "Вашингтон пост".

Стивън Бълок, адвокат на семейството на Синтия Дей и Едуард Холмс (от по-горе) каза, че аутопсиите и тестовете на Дей и Холмс ще бъдат предоставени на службите в САЩ. Запитан за комуникацията с доминиканската полиция и властите, Бълок каза: "Това е много, много трудно. Ние не знаем достатъчно и това е част от проблема. От полицията не получаваме почти нищо. Имаме репортери, които ни помагат в събирането на информация", каза той пред АФП.
Междувременно двойка от Колорадо съобщи за CNN, че е страдала от главоболие, коремни спазми и диария, след като през юни 2018 г. в хотел "La Romana" се натъкнала на силна миризма на химикали. Според тестове, извършени при завръщането им у дома, те може би са били изложени на пестициди, използвани срещу мравки и хлебарки. Двойката, която е подала жалба, счита, че продуктът се е разпространил чрез климатичната система.
Докъде водят съмненията

Джон Трестрейл, съдебен и клиничен токсиколог, бивш ФБР консултант, директор на Центъра за изследване на криминално отравяне в Ню Мексико, споделя теориите си пред Yahoo News.

"Най-притеснителното са хората, които са починали заедно, по едно и също време, с едни и същи симптоми. Първото, за което може да се предположи, е отравяне с въглероден окис, но някак си не съвпада със случаите. Постоянно чувам, че дробовете на жертвите са били пълни с течности. Това ме кара да си мисля за органофосфатните пестициди", казва Трестрейл.

"Органофосфатите и фосфинът са смъртоносни химикали, използвани за дезинфектиране на хотелските стаи. Те невинаги подлежат на регулация в развиващите се страни и случайните отравяния, включително на хора, се смятат за сериозен проблем, въпреки че той не е достатъчно докладван. Тревожно е, че има много малка прозрачност, осведоменост или отчетност за тяхното използване", посочва още експертът.

САЩ контролират пестицидите по-стриктно от много други страни в продължение на десетилетия. Но миналата пролет най-голямата компания в света по продажби в химическата промишленост - американската "Dow Chemical", която допринесе с 1 милион долара за празненствата по случай встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп 2017 г., помоли правителството да прекрати проучване, което показваше, че три органофосфати, използвани в САЩ, се оказали вредни за всички застрашени видове, подложени на изследвания тогава, посочва медията.Администрацията на Барак Обама (2009 г. - 2017 г.) беше готова да издаде нови ограничения за използването на органофосфатните пестициди. Но процедурата е в застой сега, когато Тръмп е поискал двугодишно отлагане, за да преразгледа проучването и да реши дали да постави нови ограничения или не.

Органофосфатите първоначално били разработени преди Втората световна война и по-късно привлекли вниманието на нацистите като потенциално химическо оръжие.

"Първоначалните доклади от аутопсиите от Доминиканската република, които показват, че някои от жертвите са починали от белодробен оток и дихателна недостатъчност, очевидно изключват отравяне с въглероден окис или наличието на метанол в който и да е алкохол, който са изпили. Но това пък може да означава наличието на тези пестициди", заключва Джон Трестрейл.