България в на второ място по прогнозни разходи за почивка това лято
Секция: Туризъм
17 Юни 2019 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България в на второ място по прогнозни разходи за почивка това лято

/КРОСС/ Над 22 000 домакинства участваха в двугодишното проучване на Фератум Груп, което изследва поведението на потребителите през лятото в 17 страни, на възраст от 18 до над 61 години. Средният нетен доход на участващите домакинства варира между 827-3934 евро. Според резултатите, респондентите от България ще похарчат най-много пари за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и не малка част от тях за обзавеждане за дома и вилата (14%). Международното проучване за потребителски навици Летен барометър - 2019 нарежда Мексико на първо място по прогнозни разходи за лятна почивка, следвани от България (56%), Испания (51%) и Латвия (43%). Най-ниски разходи в тази категория имат Финландия (28%) и Дания (26%), следвани от Бразилия (13%) и Румъния (12%).

Пътуването в страната е с най-висока разходна активност това лято, какъвто беше случаят и през 2018 г, като Германия (65%), Дания (61%) и от Холандия (57%) са страните, които са планирали да отделят по-голямата част от своя летен бюджет за пътуване, а пътуването в чужбина се нарежда едва на 8-о място в списъка за разходите на респондентите. Участниците от Канада (54%) са най-склонни да похарчат повече от 100 евро за нощувка в хотел, докато Германия (73%), България (45%) и Румъния (37%) са по-отворени към възможности като Airbnb за тяхното пътуване.

Над 60% от анкетираните предпочитат да плащат с карта. 85% от участвалите в проучването в Швеция, Дания и Норвегия, ще изберат плащане с карта пред плащане с пари в брой. Тази тенденция обаче не се ограничава само до Скандинавските страни. Повече от 60% от участниците в проучването посочват, че предпочитат плащането с карта пред плащането с пари в брой това лято, в сравнение с малко над 50% през 2018 година.

Домакинствата, използващи мобилни банкови услуги също са нарастнали: над 80% от анкетираните от Швеция, Холандия, Канада, Великобритания, Полша и Бразилия заявяват, че през този период ще използват мобилно банкиране. Изследването показва, че все повече пазари използват мобилно банкиране.

Някои страни са се променили драстично в сравнение с предишни години. Норвегия заемаше една от първите позиции с най-голям размер на похарчени пари (от разполагаемия доход на домакинствата) 68%, измерен през 2018г, а през 2019 Норвегия заема 10-то място, като само 36% от доходите на домакинствата са използвани за лятната ваканция през 2019 година.

Румъния е изостанала с единадесет позиции, като се е придвижила от 6-то място към последното в класацията. Румънските респонденти са били готови да похарчат 58% от разполагаемия си доход през 2018 г., но този процент е спаднал до едва 12% през 2019 г.