Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Юни 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година

/КРОСС/ България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. За създаването на тези свръхбързи центрове за изчисляване ще бъде заделена инвестиция от 1 млрд. евро. От нея 840 млн. ще поеме ЕК, а 12 млн. евро ще поеме България.

С тези иновативни центрове ще се разработват приложения, които ще помагат на много учени, в много области - от създаването на нови лекарства до промените в околната среда.

Бойко Борисов, министър-председател: С напредване не технологиите виждам колко отдалечено място е ЕС от водещите държави в тази сфера. Така че радвам се, че сега ЕК и Европа се замисли, че в следващите месеци и няколко години, тази технологична революция ще бъде огромна.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество: Година откакто ЕС заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера. След много интензивна работа Европа има инвестиции от 1 млрд евор и Европа има селекционирани държави, сред които и България, с които да си върне лидерството и само след година и половин да бъде сред първите 3 суперсили в света.

Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция "Свързаност" на ЕК: България ще има най-добрите школи за математици и компютърни специалисти. В този център ще работят предимно българи, но след конкурси и хора от Европейския съюз.

Свръхбързият компютър ще заработи у нас до края на 2020 година в Технопарк в София. Той е сред 10-те най-мощни компютри в Европа и 50-те най-мощни компютри в света.