Ангел Найденов: Ф-16 са добър вариант за българската армия
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2019 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Найденов: Ф-16 са добър вариант за българската армия

/КРОСС/ За мен изборът на Ф-16 е добър и трябва да постигнем приемлива за България цена, каза пред БНР бившият военен министър Ангел Найденов. По думите му силните аргументи на страната ни са желанието да бъдем съвместима и надеждна страна-членка на НАТО, както и намерението да купим именно тези изтребители.

„2 млрд. е добра цена, зависи какво искаш да купиш. За 8-те изтребителя очевидно е по-висока от разрешеното от НС, но се включва в разрешеното от парламента отклонение", каза Найденов в предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт".

Според него плюс в преговорите със САЩ е и заявлението на министъра на финансите, че може да платим цялата сума наведнъж.

„Четири от параметрите са обект на преговори - цената, начина на плащане, индустриално сътрудничество и сроковете на доставка", отбеляза Найденов.

По думите на бившия военен министър има вариант и да се пробва програмата за подпомагане на страните-членки на Алианса, които искат да модернизират и подменят наличната си техника. Това предвижда част от самолетите да бъдат безплатни, но Найденов няма информация за разговори в тази посока.

Първите 6 самолета трябва да бъдат доставени в първите 36 месеца от сключване на сделката, смята Ангел Найденов. Така програмата за обучение на летците също ще бъде в синхрон с придобиването на новата техника.