"Россотрудничество" ще получи държавно финансиране за поддръжка на паметници в чужбина
Секция: Русия
18 Юни 2019 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Россотрудничество" ще получи държавно финансиране за поддръжка на паметници в чужбина

/КРОСС/ Руското правителство планира да отпусне на Россотрудничество близо 5 милиона рубли годишно в периода 2020-2022 г. за поддръжка и съхраненяване на паметниците и мемориалните обекти, намиращи се в чужбина, които имат историческа значимост за Русия.
Отговорността за доброто състояние на погребалните места в чужбина в момента е възложена на Федералната агенция на общността на независимите държави, която отговаря за сънародниците, живеещи в чужбина, както и на международното хуманитарно сдружение (Россотрудничество). Още през 2010 г. руското правителството създаде правила за организацията на този вид дейност, както и създаде списък с конкретни обекти. В него влизат мемориалните обекти и гробищни могили, индивидуални обекти и отделни гробове. Изключение правят военните и новите гробове.
Правителственият спикък включва мемориални обекти и гробищни места в 14 страни - на първо място България, Германия, Гърция, Египет, Италия, Македония, Мароко, Холандия, Полша, Сърбия, Тунис, Турция, Франция и Чешката република.
Ще бъдат финансирани монтаж и ремонт на надгробните паметници, реставрационни работи и заплащане на услуги за поддържането на погребалните обекти в добро състояние, включително ще се финансира наемането на земя. Россотрудничеството може от средствата, които получава да финансира оторизирани дейности чрез своите представителства в чужбина. Според Министерството на външните работи, за организирането на систематична работа по опазването и възстановяването на исторически и мемориални обекти в други страни, тези пари не са достатъчни.
Планира се обаче скоро ситуацията да бъде коригирана за сметка на федералния бюджет. Премиерът Дмитрий Медведев каза пред "Руская газета", че правителственият апарат е подписал указ, с който променят правилата за организацията на тази дейност. Бюджетните средства, отпуснати на Россотрудничеството се отпускат от държавната програма "Външнополитическа дейност".
Средствата в размер на 5 млн. рубли годишно ще се планират при изготвянето на федералния бюджет за 2020 г. и ще бъдат планирани за периода 2021 и 2022 година.
Тези средства, които Россотрудничество ще получи за организацията на тази дейност, ще се изразходват след като агенцията направи инвентаризация на статуса и състоянието на местата, където има подобни мемориални и гробищни паметници. Ще бъдат проучени архивите, ще бъдат взети предвид и новоткритите гробове.