Проверяват се "къщи за тъщи" и след петгодишния срок
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2019 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проверяват се "къщи за тъщи" и след петгодишния срок

/КРОСС/ По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансиране по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл. Това са 746 проекта, като под наблюдение са 288. Общата субсидия от ЕС е 82 млн. лева.

Зам.-директорът на ДФ „Земеделие" Калоян Костадинов каза пред БНР, че експерти от фонда са констатирали 6 нарушения при проверките на къщите за гости, финансирани по програмата в периода 2007-2013 година.

„При проверката на къщата във Велинград в събота констатирахме, че бизнес-планът се изпълнява с голямо разминаване. Връзката с кмета на града е, че собствениците са близки познати с него. За нас по принцип е притеснителна връзката между бенефициента и хората, които са одобрявали проектите. В случая с Велинград няма такава връзка", каза Костадинов в предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт".

При установени нарушения санкциите са 100% връщане на субсидията.

„Изпълняващият длъжността директор на ДФ "Земеделие" трябва да издаде нова методика за налагането. Това не е свързано с констатацията на нарушенията. Новата методика само ще конкретизира размера на санкциите".

Калоян Костадинов посочи, че няма пречка да бъдат проверявани и къщите, които вече са извън петгодишния срок за това дали са функционирали по предназначение по време на него.

„Разликата е, че не можем да ги санкционираме, а трябва да информираме компетентните органи (прокуратурата) за последващи действия."

За 9 къщи за гости има специални сигнали за нарушения и те се проверяват от ръководството на ДФ „Земеделие", се разбра още от разговора с Калоян Костадинов.