Драгомир Стойнев: Народните представители от ГЕРБ и ОП са просто придатък на министър - председателя
Секция: ПОЛИТИКА
18 Юни 2019 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Народните представители от ГЕРБ и ОП са просто придатък на министър - председателя

/КРОСС/ „Отсъствието от дебат за партийната субсидия означава, че народните представители от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля. Те са просто обикновен придатък на министър-председателя". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев и припомни, че от БСП са заявили, че ще поканят всички политически сили на диалог относно размера на партийните субсидии. По думите му те са отправили официални покани към трите основни политически сили, а от ГЕРБ са отговорили, че те няма да се явят на срещата, защото мнението им е, че партийната субсидия трябва да бъде 1 лев на реален глас. „Очаквахме Обединените патриоти, но те отсъстват. В 12:15 часа очакваме ДПС", коментира Стойнев.
„Отказът на депутатите на ГЕРБ и ОП от парламентарен и обществен разговор по темата за финансирането на политически партии за нас означава няколко неща. На първо място - това е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията", категоричен бе народният представител. Той изрази мнение, че неприсъствието на ГЕРБ и ОП в дебатите означава още превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само на една политическа партия - ГЕРБ и на техните сателити от ОП. По думите му това означава още унищожаване на опозицията и показен разстрел на демокрацията, това е и доказателство, че е в ход опит за пълното овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс.
„Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Това означава прекратяване на нормалната партийна дейност. Това означава и намаляващи шансове за опозицията да бъде чута и да предложи своята алтернатива. За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем - те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов и административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта. БСП ще продължи този разговор , въпреки огромния натиск. Ще обясним на всички - най-вече на европейските ни партньори, че в момента в страната има процес на пълзяща диктатура. Считаме , че на това трябва да се даде мощен отпор - както на национално, така и на европейско ниво", категоричен бе Стойнев. Той изрази съжаление, че народните представители нямат мнение и отсъстват от дебата и още веднъж подчерта, че от БСП са имали конкретни позиции. „Явно има парламент, в който не е необходимо да се води дебат, а просто трябва да се натискат копчета. Надявам се управляващите да си помислят върху това, което се случва и върху политиките, които ще водят оттук нататък. Вече става въпрос за българската демокрация", заключи Драгомир Стойнев.