Ангелкова: Проверихме 104 плажа от началото на сезона
Секция: Туризъм
18 Юни 2019 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова: Проверихме 104 плажа от началото на сезона

/КРОСС/ „Стартирахме регулярни проверки, както всяка година. Мобилните групи работят непрекъснато. Проверени са над 104 плажа. Нарушенията са по-малко то миналата година", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA.

Някои от нарушенията са свързани с липса на указателни табели. „На някои от плажовете, например в Равда, има поставени повече преместваеми обекти. На плажа „Божурец-Топола" има най-много нарушения. Ако не се поправят, договорът им ще бъде прекратен. По същия начин стоят нещата и на плажа „Сарафово - юг", коментира Ангелкова.Ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение и своеволие на плажа", категорична бе тя.

По думите й е изключително важно да бъде осигурен пешеходен достъп до всеки плаж. „Ако има възможност къде да се паркира, това прави услугата още по-добра. Изключително важно е обаче да има осигурен пешеходен достъп, за да се достига до самия плаж и да може той да се почиства и поддържа. Всички плажове, които до момента са отдадени на концесия или са под наем, имат такава възможност", обясни Ангелкова.

„България е позната като дестинация, която предлага изключително добро качество на добра цена. Това го показват цифрите, които имаме до момента. За последните три години имаме 31% ръст на чуждестранните туристи, което е 9 млн. 200 хил. Имаме над 8 млрд. 400 млн. лв. приходи, както и 27 млн. реализирани нощувки. Това ни поставя в топ 5 на Европа за миналата година", посочи още Николина Ангелкова. Относно презастрояването по Черноморието, тя коментира: „В действащото законодателство е ясно записано, че се забранява всякакво строителство върху дюни. Когато се установи такова строителство, то се явява незаконно и следва да бъде незабавно съборено".