Лента от Бразилия грабна голямата награда от фестивала на червенокръстките и здравни филми
Секция: Шоубизнес
18 Юни 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лента от Бразилия грабна голямата награда от фестивала на червенокръстките и здравни филми

/КРОСС/ След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии, прожекции на филми, разнообразна програма и международни срещи край морето, международното жури в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, актьор, и проф. Виолетка Тачева, обяви наградените филми и официално бе закрит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - 2019 г.

Голямата награда на фестивала се присъжда на филма „ТВОЙ РЕД Е" (Бразилия, реж. Елиза Капаи): особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.

Специалната награда на журито получи филмът на БНТ „НАЧАЛОТО Е КРАЙ" (България, реж.Румяна Ангелакова): филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време - употребата на наркотици сред младите.
Най-добър режисьор е Санджай Рауал за филма „3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ" (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.
Наградата за най-добър сценарий получи Онур Яъз за филма „ТОПРАК" (Франция, Турция): проста, докосваща история, разказана майсторски.
Най-добър филм в категорията Филми на Червения кръст и Червения полумесец стана филмът „ЖЕНСКИЯТ ЦЕНТЪР НА ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ" (Турция, реж. Бикет Илхан): интересна история и убедителна режисура.

Специалната награда на председателя на Българския Червен кръст в същата категория спечели филмът "РАВЕНСТВО" (продукция на Румънския Червен кръст), успял да пресъздаде по достъпен и открит начин темата за децата и младежите в неравностойно положение.

Най-добър филм в категорията Здравни филми е „ЛИЦАТА НА ЛАФОРА" (Босна и Херцеговина, реж. Денис Боич): журито се прекланя пред невероятната сила на човешкия дух на героите във филма, както и на екипа, който го е създал, и ни напомня, че нищо не е невъзможно.

Специална награда в същата категория на ректора на Медицински университет - Варна - на филма „СМЪРТ С ДОСТОЙНСТВО" ( Холандия, реж. Йесе ван Фенрой): филм с трудна социална мисия, но и много интимен разказ за приятелството и за необходимостта да позволим на някого да си отиде от нас.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Документални филми получи филмът „НЕВИДИМИЯТ МЕЧ" (Италия, реж. Масимилиано Кокоза): Един приятелски, открит и коректен опит за вникване в света на незрящите чрез сънищата им; филм, който очарова с чувството за хумор и симпатична усмивка.

Наградата за най-добър късометражен филм в категория Документални филми - на филма „ЖИВОТЪТ ЗАПОЧВА НА 90" (Кипър, реж. Беджай Браун): единодушно и с особено удоволствие журито присъжда тази награда заради лекия и същевременно убедителен начин, по който филмът ни дава надежда, че животът е прекрасен и на 95 години. Специална награда в същата категория - на филма „4 БИЛЕТА НИКОГА ВЕЧЕ" (Бразилия, реж. Лейде Жакоб): авторите Лейде и Марсело Жакоб впечатлиха с решимостта си да се борят докрай за правото на всеки човек да изживее живота си пълноценно до последния си миг.

Наградата за най-добър пълнометражен филм в категория Игрални филми - на филма „ГРАНИЦА НА ДЪЖДА" (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция, реж. Никола Мийович и Властимир Судар): топъл и човешки филм, който деликатно ни напомня, че границите са само на картата, но не могат да разделят хората, когато ги свързва обич. Най-добър късометражен филм в същата категория е филмът „САЛАМ" (САЩ, Великобритания, реж. Клер Фаулър): журито бе впечатлено от изящния кинематографичен език и зрелостта, с която е поднесена темата за невъзможното щастие на мигрантите.

Специалната награда в категория Игрални филми на кмета на Община Варна - на филма „КОНЦЕРТ ЗА КЛАРИНЕТ И ОРКЕСТЪР" (България, реж. Максим Петров): без да има държавно финансиране, този независим филм впечатлява със своя професионализъм и въздействие.

Извън регламента на фестивала, журито присъди СПЕЦИАЛЕН ДИПЛОМ на доброволците от Българския младежки червен кръст - Варна, за ентусиазма им да заснемат сами филма „ВДЪХНОВЕНИЕ" и за вдъхновението им да помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими на фестивала - без тях организацията и чарът на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми нямаше да са същите.
Фестивалът беше под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и е дело на Българския Червен кръст и на Медицинския университет - Варна.