Патриарх Неофит се срещна с председателя на парламента на Грузия
Секция: Православие
18 Юни 2019 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит се срещна с председателя на парламента на Грузия

/КРОСС/ В сградата на Софийската митрополия се състоя среща между българския патриарх Неофит и председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, който е на посещение в страната. Това съобщиха от Българската патриаршия.

"Нашите два народа имат много добри и братски отношения един към друг. Целта на тези наши срещи е взаимоотношенията да бъдат задълбочени, както и връзките между народите ни и нашите правителства. Много сме удовлетворени, че не само в исторически план, но и към днешна дата, че имаме много добри взаимоотношения между нашите две страни. Много сме щастливи, че нашите църкви са в изключително добро приятелство, защото то се опира на Православието и на православната ни вяра. Тъй като тази обща вяра определя идентичността и на двата народа, това е и нещото, което ни сближава и създава добра основа за добро и силно приятелство", каза председателят на грузинския парламент.
Кобахидзе припомни и историческите връзки между двете страни, като спомена за историята на Бачковския манастир, основан от братя грузинци. Той сподели, че мотото, което стои над българския парламент - "Съединението прави силата", е същото като мотото на парламента в Грузия. "Ако засилим тези наши връзки, тогава ще бъдем по-силни заедно, а взаимоотношенията и засилването на връзките между Българската църква и Грузинската е ключово дело в това обединяване", каза Кобахидзе.

Патриарх Неофит припомни и за своя среща с грузинския патриарх Илия Втори, който е особено обичан от своето паство в Грузия. "Нашият патриарх е духовният ни водач и има много голямо влияние сред обществото в Грузия. Тъй като имаме демографски проблем в Грузия, след като той обяви своята кампания да кръщава всяко едно трето дете, нацията ни се увеличи. Благодарни сме му, че засилва вярата в народа ни", каза Иракли Кобахидзе.

Българският патриарх Неофит изпрати и сърдечни поздрави на патриарха на Грузинската църква патриарх Илия Втори. "Много сме благодарни за онова, което той прави за народа в Грузия", каза Негово светейшество.
На срещата беше поставен и въпросът за поклонническия туризъм, като беше обърнато внимание на Поклонническия център към Софийската митрополия, който предвижда бъдещи поклоннически пътувания в Грузия. Споменато беше и за огромния интерес от страна на българи към Грузия, както и на грузинци към България, както и за идеята за създаване на директен полет до Грузия, което ще спомогне за по-доброто и бързо пътуване до страната.

В срещата участваха също Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, и архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия.