Сухопътните сили на САЩ потвърдиха за фаталния скок на учението край Чешнегирово
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Юни 2019 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сухопътните сили на САЩ потвърдиха за фаталния скок на учението край Чешнегирово

/КРОСС/ Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. Това се посочва в официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението „SWIFT RESPONSE 2019".

На 18 юни 2019 г. един военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище „Чешнегирово" на територията на Република България, докато са участвали в многонационалното учение , ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, става ясно от изявлението.

В него е отбелязано, че десантирането е било прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Всички ранени незабавно са били транспортирани до местни болници, където на един от военнослужещите е констатирана смъртта, един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани.

От съобщението не става ясно каква е националността за загиналия и ранените.

По неофициална информация се твърди, че загиналият е канадец, а ранените американски граждани.

„Въпреки че ние предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите и се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование", пише още в изявлението.

От Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа отбелязват, че са спазени военните процедури относно уведомяването на близките и роднините. Те припомнят, че „SWIFT RESPONSE 2019" е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа и провеждано от Силите за глобален отговор на САЩ, за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния.

То ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force, провеждайки учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност за провеждането на съвместни подготовки с цел увеличаване оперативната съвместимост на въздушнопреносими формирования сред съюзниците на НАТО.

Случаят се разследва от Военна окръжна прокуратура в Пловдив, от където на този етап отказват информация.