Турция: Ултиматумът на САЩ за С-400 не отговаря на съюзническия дух
Секция: СВЯТ
19 Юни 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Турция: Ултиматумът на САЩ за С-400 не отговаря на съюзническия дух

/КРОСС/ Турция е изпратила отговор на писмото на американския секретар по отбраната Патрик Шанахан, в което той заплаши Анкара със санкции във връзка със сделката за руските ракетни комплекси С-400. В турския отговор се подчертава, че американското писмо не отговаря на съюзническия дух и използваните в него изрази са неподходящи.

Била е подчертана важността на поддържането на диалог, основан на приятелство и взаимно уважение и на продължаване на усилията за намиране на решение, се казва в публикуваното от турското военно министерство съобщение.

В писмо от 7 юни до турското ръководство Пентагонът заплаши Анкара, че тя ще бъде изключена от програмите за обучение, за съвместно производство и доставки на самолетите Ф-35, ако до 31 юли Турция не се откаже от сделката за руските комплекси С-400.

Анкара предложи на Вашингтон създаване на работна група, която да проучи американските опасения, че руските ПВО-комплекси могат да застрашат американските самолети Ф-35.

Преди два дни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че очаква доставките на първата батарея руски ракети да започнат в началото на юли. Турският лидер съобщи това пред журналисти на връщане от среща по сигурността в Душанбе на държавни и правителствени глави от Азия, на която участваха и руският и китайският президент Владимир Путин и Си Цзипин.