Китайски учени проучват Марианската падина
Секция: Наука
19 Юни 2019 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Китайски учени проучват Марианската падина

/КРОСС/ Китайски изследователски кораб, носещ името "Наука", приключва едномесечена изследователска мисия. Обект на проучванията е била Марианската падина. Възвишения, долини и непознати създания крие океанът. Китайски учени бяха провокирани да изследват района на Марианската падина - най-дълбоката океанска падина, но и може би най-малко изследваната.

С помощта на дистанционно управляеми уреди са направени 19 дълбоководни спускания и са събрани 860 екземпляра от над 250 морски създания, много от които са неизвестни на науката. Изследователите са успели да вземат от океанското дъно и скални частици и да заснемат видеоматериали. "Това е петата експедиция, а аз участвам за четвърти път като ръководител на изследователския екип. Този път имахме рекорден брой мисии, включително и на нашия дълбоководен робот".

Научно-изследователският кораб вече е на път към Китай, където се очаква да пристигне на 23 юни. Той е известен още като мобилна океанска лаборатория и досега има повече от 30 важни за науката експедиции.