Филми на водещи руски режисьори ще представи в Плевен "Лятно кино в парка"
Секция: Шоубизнес
19 Юни 2019 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филми на водещи руски режисьори ще представи в Плевен "Лятно кино в парка"

/КРОСС/ В Плевен от тази вечер до 22 юни ще бъдат представени филми на водещи руски режисьори в парка на Регионалния исторически музей (РИМ), съобщиха от общината.
Инициативата "Лятно кино в парка" е организирана от Община Плевен със съдействието на Руския културно-информационен център в София и ще покаже четири съвременни руски ленти.

Киномаратонът започва довечера с "Две жени", копродукция на Русия, Франция, Латвия и Великобритания на режисьорката Вера Глаголева. Филмът е екранизация по пиесата "Месец на село" на големия руски писател Иван Тургенев. Страст, любов, ревност и предателство са част от емоциите в продукцията.

В четвъртък, 20 юни, ще бъде представена култова лента за Втората световна война - "Белият тигър", на световноизвестния руски режисьор Карен Шахназаров. Филмът е носител на множество международни филмови награди и номинация за "Оскар" през 2012 г..

В петък, 21 юни, темата за Втората световна война ще бъде представена с филма "Битката за Севастопол" на режисьора Сергей Мокрицкий. Той разказва реална история на легендарната жена снайперист Людмила Павличенко.

Последната вечер - в събота, 22 юни, е предоставена за известно заглавие още от 1972 година - "А утрините тук са тихи". Нов филм с това заглавие е произведен през 2015 г. с режисьор Ренат Давлетьяров. Действието се развива през май 1942 г. в разгара на Великата отечествена война, посочват организаторите.

Всички прожекции са безплатни, от 21.00 часа, в прохладния двор на плевенския Исторически музей. При лошо време ще бъдат в зала "Катя Попова" от 19.00 часа.