Данъчното облагане на кафето в Гърция увеличава контрабандата
Секция: ИКОНОМИКА
19 Юни 2019 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Данъчното облагане на кафето в Гърция увеличава контрабандата

/КРОСС/ Това високо данъчно облагане засилва контрабандата на кафе и намалява шансовете за инвестиции. Това коментира Марио Черути, председател на Европейската федерация по кафе (ECF), като описа последствията от данъчното облагане на кафето в Гърция, съобщи в. „Катимерини".

Кафето в тази страна не само е обременено с данък добавена стойност, но също така и със специален данък върху потреблението от януари 2017 г. Говорейки пред репортерите в контекста на годишното общо събрание на ECF, което се проведе в Атина, Черути отбеляза, че когато специален данък върху потреблението беше наложен на кафето в Италия, ДДС беше премахнат. Той продължи да твърди, че плаващ данък, основан на пазарния курс на кафе, би бил по-справедлив.

Само четири други страни от Европейския съюз имат специален данък върху консумацията на кафе, а именно Белгия, Хърватия, Дания и Германия. В Белгия обаче данъкът върху потреблението е особено нисък и ДДС е 6%, докато в Германия ДДС е 7%, срещу 24% доскоро в Гърция, където сега той е паднал до 13%.

Ръководителят на федерацията по кафе спомена също закъсненията при специални данъчни облекчения в случаите, когато кафето е било реекспортирано от Гърция в други страни.