Сонда на НАСА се доближи на 644 метра до астероида Бену
Секция: Наука
19 Юни 2019 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сонда на НАСА се доближи на 644 метра до астероида Бену

/КРОСС/ Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену, след като застана на орбита на 644 м над него, съобщи "Прес асосиейшън".

Тази орбита е най-близката, на която е заставал космически апарат над малък обект в Слънчевата система. ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) подобри собственото си постижение от 1,3 км от края на декември миналата година.

На снимката половината от астероида е осветена от Слънцето, а другата е на тъмно. Вижда се и най-голямата скала на повърхността - в южната част на астероида.

Диаметърът на астероида Бену е около 500 м. Специалистите мислят, че той е отломка от по-голям астероид, откъснала се преди 700 милиона до два милиарда години.

Космическият апарат "ОСИРИКС РЕКС" пристигна при Бену на 3 декември миналата година, след като беше изстрелян през септември 2016 г. Той трябва да се спусне близо до повърхността на Бену през лятото на 2020 г., да я докосне с роботизираната си ръка за пет секунди и да вземе проба от между 60 грама и два килограма реголит (относително малки частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г.

Зоната, където трябва да се спусне апаратът, трябва да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от космическия апарат досега изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.