Книга на руски учен търси руската следа в 9-юнския преврат от 1923 г.
Секция: Русия
19 Юни 2019 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Книга на руски учен търси руската следа в 9-юнския преврат от 1923 г.

/КРОСС/ Презентация на научно-популярната книга «Бял реванш в страната на алените рози. Александър Гучков и държавният преврат от 9 юни 1923 година в България» на доктора на историческите науки, директор на Института за исторически и социално-политически изследвания (Русия, гр. Новосибирск)  Виктор Иванович КОЗОДОЙ организира РКИЦ на 25 юни от 18,30 часа в РКИЦ (ул. Шипка 34)
 Книгата е логическо продължение на първата книга за Александър Иванович Гучков и е посветена на изследването на неговата «българска следа», на ролята му в държавния преврат от 9 юни 1923 година в България.
Каква може да бъде връзката между крупния руски политик и преврата в далечна България? Какво отношение е имал Гучков към България?.. Защо му е било необходимо да организира преврат?.. И какво изобщо са правили руснаците и руската армия на генерал Врангел в България през 1923 година?... 
Деветоюнският преврат от 1923 година в България се разглежда като продължение на Гражданската война в Русия, на противостоянието между «бели» и «червени» след бягството на армията на Врангел от Русия.
В биографията на А. И. Гучков «българският гамбит» е своего рода «дубъл» по планирането и организацията на мероприятия за смяна на властта в държавата, като се има предвид ролята и участието му в събитията от февруари 1917 година в Русия. В българските събития може да се проследи аналогична последователна «технологична» разработка и същата липса на «стихийност» на процесите.
След като имаме обширна информация за «дубъла» на А. И. Гучков за смяна на властта, съотнасяйки събитията от преврата в България през 1923 г. със събитията от февруари 1917 г. в Русия, и анализирайки хода на мислите и действията на Гучков, ние получаваме своеобразен ключ към разбирането на неговата организационно-управленска дейност в революцията от 1917 година в Русия. Именно това е главното, заради което е необходимо да се изучава историята на пребиваването на руската емиграция и ролята й в събитията през 1920-те години в България.