Румен Петков беше гост в Светия синод по повод награждаването на Бойко Коцев
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юни 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков беше гост в Светия синод по повод награждаването на Бойко Коцев

/КРОСС/ Председателят на ПП АБВ Румен Петков беше гост в Светия синод на Българската православна църква, където Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит връчи на дългогодишния посланик на България в Русия и понастоящем член на УС на Международната банка за икономическо сътрудничество Бойко Коцев най-високото отличие - орден „Св. Св. Кирил и Методий" с пожелание да продължи да поддържа Българо-Руската дружба.
В рамките на събитието Румен Петков заяви, че най-голямото отличие на Българската православна църква получава един голям държавник, човек и християни, в чиято ценностна система православието и държавността са на пиедестал.

Бойко Коцев изрази огромна благодарност и признателност за отличието и посочи, че за него е изключителна чест и огромна отговорност. Той изтъкна, че отношенията между двете православни държави Русия и България датират от 14 века - векове на културен, религиозен, духовен обмен, с общи ценности. Коцев подчерта важността на това традиционно близките отношения между двете държави да продължат, особено в днешната реалност на вероломна атака срещу православието и духовните ценности на нашето общество. Именно Българската православна църква е институцията, която е призвана да запази духовността, устоите, православието и така да съхрани българската духовност, каза в заключение той.