Майк Помпео отива на съд за укриване на записки от срещите Путин-Тръмп
Секция: СВЯТ
19 Юни 2019 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майк Помпео отива на съд за укриване на записки от срещите Путин-Тръмп

/КРОСС/ Две организации с нестопанска цел "Демокрация напред" и „Американски надзор", контролиращи дейността на американската администрация, заведоха дело срещу държавния секретар Майк Помпео поради факта, че той не е попречил на американския лидер Доналд Тръмп да изземе записки от срещата с руския президент Владимир Путин през 2017 година.

Делото е заведено в Окръжния съд на окръг Колумбия срещу Помпео, Държавния департамент, Националното управление на архивите и документациите и архива на САЩ. Както твърди сайтът Американ Овърсайт, „невръщането от Помпео и съхраняването му на документи нарушава федералния закон за отчетност, който изисква от неговия отдел да уведоми националния архив, когато доклади от среща бъдат иззети или унищожени, да върне тези документи и да предаде за инцидента на главния прокурор за вземане на принудителни мерки.

"Възможно е това да са единствените писмени доклади от срещата на двамата държавни глави, а записките на преводача не могат да бъдат изземани или унищожавани, само защото президентът Тръмп иска да ги скрие. На президентът Тръмп и държавният секретар Помпео това може да не хареса, но законът изисква преводите да бъдат върнати и съхранени ", казва Остин Евърс, изпълнителен директор на сайта.

По-рано „Вашингтон Пост" съобщи, цитирайки източници, че Тръмп е скрил от администрацията подробности от разговорите си с руския президент Владимир Путин, в резултат на което дори в засекретените файлове в САЩ не съдържат нито един подробен запис от петте разговора за последните две години. Според вестника става дума за срещата на Тръмп с Путин през 2017 г. в Хамбург, след което американският лидер взел бележките на преводача и го помолил да не обсъжда казаното с членовете на администрацията.