МРРБ и Международната банка за възстановяване и развитие ще си сътрудничат
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2019 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ и Международната банка за възстановяване и развитие ще си сътрудничат

/КРОСС/ „В процеса на подготовка на новата оперативна програма за развитие на регионите, както и в хода на дефиниране на модела и подхода на териториално инвестиране, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще си сътрудничи с Международната банка за възстановяване и развитие. Ключов момент в тези процеси е структурирането на интегриран териториален подход за инвестиции в градското и в регионалното развитие, който изисква координация и засилено сътрудничество между управляващите органи на всички оперативни програми, секторните министерства, местните власти, неправителствения сектор и бизнеса."

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР Деница Николова по време на проведеното днес първо заседание на Управителния комитет по сключеното Споразумение за консултантски услуги в подкрепа на подготовката за следващия програмен период между МРРБ и МБВР.

Комитетът има за цел да следи и координира изпълнението на съвместните дейности, като в него участват представители на всички управляващи органи на оперативни програми, на Министерския съвет и на Банката.

„В обхвата на Споразумението ще координираме ролята на Световна банка в подаването на допълнителни детайли, свързани с това по какъв начин можем да направим териториалните инвестиции ефективни като обединим усилията на всички управляващи органи и съответно други програми, свързани с бъдещия програмен период и възможностите за инвестиции в него", каза още Деница Николова. Тя обясни, че очакванията са със Световна банка да се работи по самата технология на изпълнение на интегрираните териториални инвестиции.

Банката ще ни подкрепи и за оформянето на Стратегията на бъдещата оперативна програма за развитие на регионите, стана ясно още на днешното заседание.

Чрез подхода за интегрирани мерки между оперативните програми в периода 2021-2027 г. ще се натрупа капацитет на регионално ниво за избор на инвестиции, за да може в края на следващия програмен период да има степен на подготвеност за децентрализирано управление на средства и проекти, съобразени с нуждите на територията.

На днешното първо заседание на Комитета бяха представени и дискутирани новите моменти в подготовката на бъдещата оперативна програма за развитие на регионите, включително предвиденото разширяване на функциите на регионалните съвети за развитие, както и възможностите за промяна на тяхната структура, която да дава възможност изборът на инвестиции със средства от програмите да се осъществява на регионално ниво съобразено със спецификите на територията и възможностите за развитие.