Природозащитници излизат на палатков лагер пред президентството
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2019 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници излизат на палатков лагер пред президентството

/КРОСС/ Природозащитници излизат на палатков лагер пред президентството тази вечер. Недоволството им е срещу гласуваните от Народното събрание нови правила за дивото къмпингуване. Текстовете окончателно забраняват караваните, кемперите и разполагане на палатки и чадъри върху пясъчните дюни и предвиждат глоби. Част от протестиращите споделиха:

"Проектозакон, в който съществуват само рестрикции, наказания, глоби, а никъде не видях някой да каже, абе ние ще направим нещо за хората, които обичат този начин на почивка". "Призовавам ги да спрат".

"Искаме устойчивост, искаме регламент, искаме в тази държава да се зачита Конституцията". Санкциите са в размер от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение могат да стигат 3000 лева. Държавният глава Румен Радев коментира пред журналисти, че бетонирането и застрояването по крайбрежието остава голям проблем:

"Волята на законодателя да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време да наблюдаваме как има варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, не е в интерес на гражданите и на нашето общество".
Протестните прояви на еколозите ще продължат до края на седмицата.