Лидерите от ЕС решават кой да наследи Жан-Клод Юнкер
Секция: СВЯТ
20 Юни 2019 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите от ЕС решават кой да наследи Жан-Клод Юнкер

/КРОСС/ Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на среща в Брюксел. Те трябва да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската служба за външна дейност и Европейския съвет. България е представена от премиера Бойко Борисов.

В поканата си към европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск казва, че е "предпазлив оптимист" за постигане на съгласие за разпределението на топ позициите. Решението обаче трябва да бъде взето преди първото заседание на новоизбрания Европейски парламент, което е в началото на юли и на което евродепутатите ще избират своя председател. Така че ако лидерите не успеят да се разберат днес, те ще трябва да се съберат отново в Брюксел преди края на месеца.

Туск вече три седмица води разговори с политическите групи в Европарламента и с различни европейски лидери. Наследникът на Юнкер трябва да получи подкрепата на квалифицирано мнозинство от държавите членки и после да бъде одобрен с мнозинство и от Европарламента.

Европейската народна партия настоява германецът Манфред Вебер да наследи Юнкер. Категорично срещу него обаче е френският президент Макрон. Европейските социалисти подкрепят холандеца Франс Тимерманс, а либералите - датчанката Маргрете Вестегер.

Освен разпределението на топ позициите европейските лидери ще обсъждат днес и утре и стратегията за развитие на ЕС пред следващите пет години, борбата с климатичните промени, бюджета на общността до 2024 г., дезинформацията и хибридните заплахи, както и състоянието на еврозоната и Брекзит.