Арестуваха спец, изработвал копие на "Калашник" в гаража си
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2019 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арестуваха спец, изработвал копие на "Калашник" в гаража си

/КРОСС/Арестуван е 59-годишен мъж от Пордим, който е произвел огнестрелни оръжия в гаража си. Това съобщи Владимир Николов - наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в Плевен, цитиран от БТА.

Вчера на база на получена оперативна информация, служители на полицията в Пордим са претърсили и иззели от дома на обвиняемия 9 самоделни огнестрелни оръжия и сериозно количество боеприпаси - 559 патрони, 22-ри калибър.

Престъплението е разкрито. Привлечен е към наказателна отговорност 59-годишния мъж от Пордим и му е повдигнато обвинение за престъпление "държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси без надлежно разрешение". Задържан е за 72 часа. Ще се поиска от съда постоянна мярка "задържане под стража".

Касае се за доста сериозна, изключителна обществена опасност на конкретното извършено деяние - голям брой оръжия и сериозно количество боеприпаси, коментира прокурор Николов. По думите му са събрани първоначални доказателства, че оръжията са произведени от обвиняемия. Използвани са части от два вида въздушни пушки и други детайли, като са сглобени напълно годни огнестрелни оръжия. Назначени са експертизи и е доказано категорично, че с тези оръжия е произвеждан изстрел, каза прокурорът. Предстоят разпити на свидетели, назначени са експертизи.

"Налице са доказателства, че обвиняемият по делото е предоставял огнестрелни оръжия на други лица. Предстои тези лица да бъдат установени и разпитани. По твърдение на обвиняемия той е предоставял оръжието без да е получавал финансова облага, но това може да бъде защитна версия. Произвеждани са в домашни условия - в гаража. Той има съответни технически умения, не е осъждан, няма материали досега за него в системата МВР. Официално се води безработен. Има умения по стругарство. Дал е обяснение, че това му е хоби. Имаме данни че е предоставял такива оръжия на две лица", коментира прокурорът.

Директорът на ОДМВР Красимир Начев отбеляза, че оръжията са със сгъваем приклад, имитират автомат "Калашников", 22-ри калибър са, с монтиран заглушител, което позволява скрито носене. По думите му целта на това производство е да стигне до втори, трети лица, но благодарение на полицията в Пордим не е успяло да стигне до пазара.

Вчера след обед е образувано делото и действията по него са на ранен етап, посочи прокурорът.