Държавният департамент на САЩ: България не покрива минималните стандарти за борба с трафика на хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2019 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Държавният департамент на САЩ: България не покрива минималните стандарти за борба с трафика на хора

/КРОСС/ Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за изкореняване на трафика на хора, но полага значителни усилия за постигането на тази цел. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора по света, който бе публикуван днес.

Правителството на България демонстрира като цяло увеличени усилия в сравнение с предишния период и страната остава в Група 2 по класификацията на доклада, в която 1-ва група е с най-добри резултати в покриване на стандартите. България се придвижи във 2-ра група миналата година.

Усилията на София включват присъди за две официални лица съучастници и екстрадиция за трети, отделяне на повече средства за жертвите и участие в повече международни разследвания. Но правителството не покрива минималните изисквания в няколко ключови сфери. През 2018 г. властите са разследвали и довеждали до съд по-малко случаи на трафик. Съдилищата продължават да издават условни присъди за мнозинството осъдени трафиканти.

Липсата на познания за трафика сред официалните лица възпрепятства ефективното идентифициране на жертвите.

Корупция в органите на реда и правосъдието продължава да спъва напредъка, а разследванията на съучастници във властта рядко водят до присъди затвор, се казва в доклада.