ЕС удължи с 6 месеца икономическите санкции срещу Русия
Секция: СВЯТ
21 Юни 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС удължи с 6 месеца икономическите санкции срещу Русия

/КРОСС/ Лидерите на ЕС удължиха днес наказателните икономически санкции над Русия заради конфликта в Украйна с още 6 месеца, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БНР.

"Санкциите над Русия бяха удължени единодушно с още 6 месеца заради липсата на прилагане на Минските споразумения", заяви говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Наказателните мерки са срещу цели сектори от руската икономика, включително петролния бизнес.

По-рано днес бе съобщено, че ЕС удължава до 23 юни 2020 г. действието на санкциите, въведени в отговор на незаконното присъединяване на Крим и Севастопол от Русия.

Мерките се прилагат спрямо граждани от ЕС и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Санкциите включват забрана за внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или дружества в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, особено европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров, освен в извънредни случаи; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в областта на превозите, далекосъобщенията и енергетиката, и свързани с търсенето, проучването и добива на петрол, газ и минерални ресурси.

По силата на ограниченията не трябва да се предоставят техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези области, се посочва в съобщението на Съвета на ЕС. От март 2014 г. насам ЕС постепенно налага ограничителни мерки срещу Русия в отговор на умишлената дестабилизация на Украйна, включително и санкциите, подновени днес.