Най-малко 70 души пострадаха при протести и сблъсъци в Грузия
Секция: Русия
21 Юни 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 70 души пострадаха при протести и сблъсъци в Грузия

/КРОСС/ Причини за масовите демонстрации стана участието на руска делегация в Междупарламентарна асамблея на Православието.

Със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия бяха разпръснати хилядите демонстранти, които щурмуваха грузинския парламент. В опита си да пробият полицейския кордон, протестиращите замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на някои полицаите.

Гневът в Тбилиси беше провокиран от посещението на руски депутат, който зае председателското място в пленарната зала по време на среща, посветена на религиозни и политически въпроси, и направи обръщение на руски.

Протестиращите снощи поискаха и оставката на председателя на законодателния орган Иракли Кобахидзе. За днес също има призиви за протести.

Руското влияние в Грузия е особено чувсвителна тема. Тбилиси и Москва нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски.