Проф. Михайлов пита министър Ананиев: Как ще стимулирате трансплантационната и донорската програма?
Секция: Здраве
21 Юни 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михайлов пита министър Ананиев: Как ще стимулирате трансплантационната и донорската програма?

/КРОСС/ „Какви са конкретните мерки, които сте предприел, за да може преди новата финансова година да бъдат набелязани мерки за стимулиране на трансплантационната и донорската програма?" Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Георги Михайлов към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той припомни, че през февруари тази година, НС е възложило на министъра няколко сериозни задачи във връзка с преструктурирането и повишаване на ефективността на трансплантационната програма и свързаната с нея донорска програма у нас. „В началото на юни имаше изслушване в парламента, в което ние представихме аргументи, с които вие се съгласихте за съществени пропуски в структурирането на програмата", каза още той.
Проф. Михайлов почерта че технологията на трансплантациите и на донорството отдавна е добре проучена в Европа. Той обясни, че вече у нас има подготвени специалисти, които могат да работят на много високо ниво. „Големият проблем е финансирането и той не опира до анализ какви средства са използвани миналата, тази и следващата година, а опира до законодателна инициатива, каквато ние ще предприемем, за рязка промяна в начина на финансиране", каза той. На второ място проф. Михайлов подчерта, че трябва да се направят вътрешни промени в програмата. Той коментира, че има огромен напредък в бъбречните трансплантации, където вече са по- съвместими групово донор и реципиент, чрез използване на сериозна имуносупресия. „Трябва да има 24 часов контрол върху донорските ситуации по отношение на трансплантациите на органи", настоя той.
Проф. Михайлов зададе на министър Ананиев и въпрос, свързан със закриването на Националния център по наркомании. „Поради какви причини вие сте предприели тази мярка, която поставя на едно място 2 съвсем различни по своята характеристика дейности - дейност по контрол на програмите срещу наркотични вещества, обучение на кадри, които се занимават с контрола на тези програми и статистически данни, а не контрол на реално действащи и съществуващи програми. Закриването на този център би представлявало сериозна крачка назад в осъществяването на една ефективна борба с този тежък проблем", каза още той.