Президентката на Грузия прекъсна посещението си в Беларус и обвини Русия за размириците
Секция: Русия
21 Юни 2019 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентката на Грузия прекъсна посещението си в Беларус и обвини Русия за размириците

/КРОСС/ Грузинската президентка Саломе Зурабишвили нарече Русия "враг и окупатор" и заяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зурабишвили направи това изявление снощи, след като в грузинската столица Тбилиси се разиграха сцени на насилие. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да попречи на тълпите да щурмуват сградата на парламента. По последни данни на властите 240 души са били ранени по време на протестите, като над 110 са в болници.
Протестите бяха породени от визита на делегация от Русия. Демонстрантите протестираха, след като руски депутат седна в стола на председателя на парламента.

Руското влияние остава политически чувствителна тема в Грузия. През 2008 година малката страна води и загуби кратка война срещу Русия. Оттогава Москва и Тбилиси нямат дипломатически отношения, а руската страна призна независимостта на две отцепнически грузински републики - Южна Осетия и Абхазия, където са разположени руски войски.

Зурабишвили прекъсна днес посещението си в Беларус, както каза, за да бъде заедно с грузинския народ в напрегнатата ситуация, предаде ТАСС.

На среща с беларуския президент Александър Лукашенко тя му благодари, че е отделил време да се срещне с нея и му пожела успешно провеждане на Европейските игри.