Държавен глава: Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията (снимки)
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2019 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавен глава: Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията (снимки)

/КРОСС/ С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец.

Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона.

„За магията на българския фолклор няма възраст, а участието на състави от чужбина показва, че за нея няма и граници", посочи държавният глава и подчерта, че съборът се е утвърдил като национална среща на единния български дух, който може да бъде открит в красивите носии, музикалните ритми и песните.

Румен Радев заяви, че усещането за непреходната България, силното българско творчество и устойчивия български характер е особено силна в деветвековната сянка на манастира „Св. Св. Петър и Павел". По думите на президента манастирът помни епохални исторически събития и национални герои, приютявал е славни апостоли, с него е свързана и съдбата на видни възрожденски дейци. От него води началото си първото българско богословско училище.
„Този бележит български манастир е вграден здраво в нашата история и е един от нейните вековни стожери.

Затова и днес покровителството на християнските апостоли и първоучители Петър и Павел се простира над обединението около нашите традиции, дух и българска национална идентичност", каза още държавният глава.

Румен Радев пожела на организаторите, участниците и гостите на фолклорния фестивал да продължават да разкриват автентичното, красиво и достолепно лице на България, да пазят и укрепват нашия дух и традиции и да ги предават на следващите поколения.