Исторически факти, случили се на 23 юни
Секция: История
23 Юни 2019 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исторически факти, случили се на 23 юни

/КРОСС/930 г. - В Исландия е учреден най-старият парламент в света.
1860 г. - В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките престъпления.
1868 г. - Кристофър Шолс получава патент за пишеща машина.
1882 г. - Княз Александър Батенберг назначава служебно правителство на Княжество България начело с руския генерал Леонид Соболев.
1894 г. - Основан е Международния олимпийски комитет в Сорбоната, Париж, по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен.
1913 г. - Междусъюзническата война: Българската армия започва да търпи тежки неуспехи на фронта с Гърция, загубвайки Дойран; до средата на юли гръцката армия окупира последователно Кавала, Кукуш, Сяр, Неврокоп, Банско, Разлог, Ксанти, Дедеагач и Гюмюрджина.
1934 г. - Италия анексира Албания.
1948 г. - В Западен Берлин е въведена временна собствена валута.
1948 г. - Във Варшава започва първата съвместна конференция на министрите на външните работи на СССР, Албания, България, Чехословакия, Полша, Югославия, Румъния и Унгария. Конференцията е в отговор на проведената преди това Лондонска конференция на САЩ, Великобритания и
Франция по германския въпрос. Приема се съвместна декларация с искания за демилитаризиране на Германия, сключване на мирен договор с нея
и създаване на демократично общогерманско правителство.
1956 г. - Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет.
1959 г. - Осъденият по проекта Манхатън шпионин Клаус Фукс е освободен след само осем години престой в затвора и му е разрешено да емигрира в Дрезден, Източна Германия, където възобновява научната си дейност.
1961 г. - Студената война: Влиза в сила Антарктическия договор, въз основа на който цялата територия на Антарктида е обявена за свободна за изследване и е постигнато съгласие, че всяка държава може да построи там изследователска база.
1967 г. - Състои се премиерата на българския късометражен игрален драматичен филм "Ако не иде влак".
1968 г. - При масови сбивания на футболен стадион в Буенос Айрес загиват 74 души, а 150 са ранени.
1977 г. - Във Варшава приключва 31-та сесия на СИВ, която утвърждава програма за координация на народностопанските планове на страните от организацията за 1981-1985 г.
Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Основана е през 1949 г. от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По-късно се присъединяват Албания (до 1961 г.), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г.
1968 г. - В Буенос Айрес избухва масово сбиване на стадиона между футболни фенове, завършило със смъртта на 74 души и 150 ранени.
1985 г. - Бомба поставена от терористи в самолет Боинг 747 на индийските авиолинии избухва на 9 500 м над Атлантически океан, южно от Ирландия и убива 329 души.
1989 г. - Състои се делово посещение на Тодор Живков в Москва, на което иска подкрепата на Михаил Горбачов за своята политика, но не я получава.
1990 г. - Молдова приема декларация за държавен суверенитет.
1993 г. - Парламентът приема декларация за ненамеса във военните действия в Босна и Херцеговина.
На 15 октомври 1991 г. е подписана декларацията за независимостта на Босна и Херцеговина. Това поставя началото на гражданска война между сърби, хървати и мюсюлмани. През 1992 г. войски на ООН навлизат в страната. Три години по- късно, през 1995 г., е подписано Дейтънското споразумение, с което официално се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Според него Босна и Херцеговина се разделя на две части (ентитети) - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Във федерацията влизат териториите, населени предимно с бошняци (босненски мюсюлмани) и хървати, а републиката е населена предимно с босненски сърби.
1994 г. - На работно посещение в България пристига чешкият президент Вацлав Хавел.
2000 г. - В дните между 20 и 23 юни се състои Конференция, посветена на Пакта за сигурност за Югоизточна Европа. Отчетено е, че средствата идват късно
и са недостатъчни. Финансиране от ЕС получава проектът за изграждане на втори мост над р. Дунав при Видин-Калафат.
2004 г. - В Япония е разрешено клонирането на човешки ембриони за изследователски цели.
2011 г. - Директорът на Централната банка на Италия Марио Драги е назначен за председател на Европейската централна банка по решение на лидерите на
ЕС.
2012 г. - Бразилия, Аржентина и Уругвай отзовават посланиците си от Парагвай във връзка с импийчмънта на президента на страната Фернандо Луго. В тази връзка Бразилия ревизира партньорството си с Меркосур (южноамериканския общ пазар) и Унасур (Съюза на южноамериканските нации).
2013 г. - Главният ашкенази равин на Израел Йона Мецгер доброволно прекратява пълномощията си във връзка с разследване свързано със съмнение за рушвети, пране на пари и присвояване на пожертвания на стотици хиляди шекели. Задържани са трима негови помощници.
2014 г. - Съдът в Кайро осъжда на седем години затвор трима журналисти от „Ал-Джазира" по обвинения за оказване на помощ на „Мюсюлманско братство". Провеждат се парламентарни избори в Албания, които печели Демократическата партия на Албания.
2014 г. - Обявен е Ден за национален траур в памет на жертвите след потопа във варненския кв. „Аспарухово".
2015 г. - Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка с дата 10 юли.
2016 г. - Във Великобритания се провежда исторически референдум за членството на страната в Европейския съюз
2016 г. - Колумбийското правителство и бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха историческо
споразумение за прекратяване на огъня, което ги доближава до уреждане на конфликта, продължил повече от 50 години.
2017 г. - Турция решава да спре да преподава еволюцията на своите ученици до учебната програма на университетското ниво, като смята, че е
противоречива и твърде сложна за разбиране.
2018 г. - Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва оцелява при бомбено нападение в град Булавейо.
Това става на предизборен митинг на партията си преди парламентарните избори.